Tüm kediler tüy dökerler ve kedilerde tüy dökülmesi temelde sağlıklı bir süreçtir. Hasar alan ve kökleri zayıflayan tüylerin dökülmesi ile yerlerini yeni ve sağlıklı olanlar alır. Bu sürecin daha iyi anlaşılabilmesi için kedi tüylerinin, daha doğru bir ifadeyle kıllarının, yaşam döngüsü hakkında bilgi sahibi olunması gerekir. Kedilerin tüyleri temel olarak dört evreden geçer. Kılın aktif olarak büyüdüğü anagen evrede yeni tüyler hızlı bir şekilde uzamaya başlar. Catogen evrede maksimum boyutlarına ulaşan tüylerin uzaması durur. Telogen evrede tüyler ne uzar ne de dökülür, bir anlamda beklemeye geçer. Exogen evrede tüyler dökülür ve yerlerini yenileri alır.
Kedi tüylerinde bu döngüye ek olarak yılda iki kez, mevsim geçişlerinde, yoğun bir dökülme meydana gelebilir. Mevsim geçişlerinde ne kadar tüy dökülmesi gerçekleşeceği hem kedinin genetik özelliklerine hem de çevresel koşullara göre değişebilir. Ancak mevsim geçişleri haricinde aşırı tüy dökülmesi gözlemleniyorsa dikkatli olmak gerekir: Kedilerin tüylerinin her zamankinden fazla dökülmesi bazı sağlık sorunlarına, bakım eksikliğine ve beslenme yetersizliğine işaret edebilir.
Düzenli olarak taranan, genel sağlık sorunu bulunmayan ve fazla miktarda tüy dökülmesi ile karşılaşılan kedilerin beslenmelerinin değiştirilmesi gündeme gelebilir. Tüyleri çok dökülen kediler için yeterli oranda protein, Omega-3 ve Omega-6 gibi sağlıklı yağ asitlerini içeren balıklı kedi mamaları ideal tercihler olarak öne çıkar. Fakat her kedi için balıklı kedi maması uygun bir tercih olmayabilir: Nitekim bazı kedilerde balık alerjisi bulunabilmektedir. Bu yazımızda kedilerde tüy dökülmesi ve beslenme arasındaki ilişkiye dair bilgi bulabilir; balıklı kedi mamalarının sunduğu avantajlar, kedilerde balık alerjisi belirtileri hakkında detaylara ulaşabilirsiniz.