Somon Yağının Köpekler Üzerindeki Etkileri

Omega yağ asitleri bakımından önemli ölçüde zengin olan somon yağı, son yıllarda evcil hayvan sağlığına sunduğu faydalarla da popülerlik kazanmış durumda. Yaşlarına, ırklarına, genel sağlık durumlarına ve aktivite seviyelerine uygun bir diyet planı doğrultusunda beslenen köpekler için de somon yağı güvenle tercih edilebiliyor. Böylece köpeklerin cilt ve tüy sağlıkları, eklem hareketlilikleri, göz sağlıkları ve bağışıklık sistemleri desteklenebiliyor "Köpekler için somon yağı ne işe yarar?" sorusuna verilebilen yanıtlar oldukça çeşitli olduğundan, somon yağı takviyeleri hakkında bilgi sahibi olunması önemli. Siz de Omega 3 yağ asitleri içeren somon yağını dostunuzun beslenmesine eklemeyi düşünüyorsanız, önemli bilgilere yazımızda ulaşabilirsiniz.

Köpekler için somon yağının faydaları hakkında detaylara geçmeden önce somon yağında bulunan yağ asitleri ile ilgili kısa bir açıklama yapmak isteriz. Beslenmeye eklenen yağlar dört ana kategoride incelenebilir: doymuş yağlar, trans yağlar, tekli doymamış yağlar ve çoklu doymamış yağlar. Çoklu doymamış yağlarda bulunan Omega yağ asitleri; kan akışının düzenlenmesi, enflamasyonun azaltılması ve serbest radikallerin nötralize edilmesi gibi önemli işlevlere sahiptir. Ancak bu yağ asitleri vücutta doğal olarak bulunmazlar. Dolayısıyla bu yağ asitlerine köpekler tükettikleri mamalar ve/veya takviyeler aracılığı ile ulaşırlar. Omega yağ asitleri dendiğinde akla ilk gelen Omega-3 yağ asitleridir. Omega-3 yağ asitlerinin içerisinde de çoklu doymamış yağ asitleri olan DHA ve EPA bulunur. DHA; beyni ve sinir sistemini destekler, bilişsel fonksiyonlara iyi gelir, anti-enflamatuar özelliklere sahiptir ve yavru köpeklerin gelişimine katkı sunar. EPA ise özellikle kalp sağlığı için önemlidir. Kalp damar sağlığına faydaları ile öne çıkan bu yağ asidi artrit gibi köpeklerin yaşam kalitesini düşüren hastalıkların yol açtığı semptomları hafifletebilir.

DHA ve EPA yağ asitleri genelllikle soğuk sularda yaşayan balıklar aracılığı ile köpeklerin metabolizmalarına sokulabilir. Somon yağı bu nedenle köpekler için olmazsa olmaz takviyeler arasında yer alır.


« Anasayfa